Werken aan verduurzaming van je assortiment ten tijde van Corona

We bevinden ons midden in een situatie die meer impact heeft dan velen van ons ooit hadden verwacht toen wij voor het eerst hoorden van Covid-19.

 

Als een ver-van-mijn-bed-show, zo voelde het toen we bij Max’s Mints begin februari van onze Chinese blikjes fabrikant begrepen dat zij te maken hadden met een virus dat ervoor zorgde dat producties voor hen voorlopig lastig werden. Ik maakte mij op dat moment alleen nog maar zorgen of wij komende maanden de vraag naar Max’s Mints wel aan zouden kunnen als we eventuele problemen zouden gaan ondervinden met de toevoer van verpakkingen.

 

We zijn nu ruim 2 maanden verder en onze wereld ziet er anders uit. Blikjes worden weer ‘gewoon’ geproduceerd, maar verschillende partijen met wie Max’s Mints in gesprek was over opname in hun assortiment hebben aangegeven nieuwe product-introducties tijdelijk on hold te zetten. Niet gek, maar omdat het Chinese woord voor crisis niet alleen ‘gevaar’ maar ook ‘kans’ betekent, en angst een zeer slechte raadgever is, bij deze een klein pleidooi waarom het sourcen van nieuwe, duurzame assortimentstoevoegingen juist op dit moment een hele waardevolle bezigheid is als inkoper/category manager!

 

  1. Als afgelopen maanden één ding duidelijk hebben gemaakt voor de consument dan is dat, dat de gezondheid en voedselveiligheid van de producten die we consumeren súper belangrijk zijn voor onze persoonlijke gezondheid. Dit leidt tot een verhoogde vraag naar gezonde, additief vrije en traceerbare producten. ‘Jonge mensen bevragen de manier waarop ze eten. Deze crisis zal die trend versnellen. Mensen zullen voedsel niet meer voor lief nemen.” aldus Emannuel Faber, topman Danone (*Bron NRC, zie verder leesmateriaal onderaan artikel). Duurzaam geproduceerde producten zijn veilig voor zowel mens als natuur, 1+1 = 3!
  2. Wanneer grenzen zich sluiten, wordt het extra duidelijk dat ons huidige voedingssyteem afhangt van open grenzen en wereldwijd vervoer. (* Bron Deloitte). Mede daarom verklaarde Barbara Baarsma, directeur Rabobank Amsterdam in een interview met Vroege Vogels (* Bron Radio 1) afgelopen week: “Als we inzetten op korte ketens naast de internationale ketens, is de leveringszekerheid van ons voedsel uiteindelijk beter geborgd’. Het hamstergedrag van consumenten, in de eerste weken van de Coronacrisis, bang om geen voedsel meer te hebben, lijkt te bevestigen dat dit hen ook een goed idee lijkt 🙂
  3. Volgens onderzoeksbureau Ecovia (* Bron Biojournaal) ervaren retailers van over de hele wereld een flinke toename in de verkoop van biologische producten. In het verleden hebben problemen met voeding en gezondheid ook voor een toename in de vraag naar biologische producten gezorgd, en na dergelijke problemen bleef de vraag stabiel.

 

Beste inkopers, beste categorymanagers, het vernieuwen van je assortiment is uiteraard geen doel an zich, maar het aansluiten op de wensen van je consument wel, toch? What are you waiting for!

No alt text provided for this image

 

Interesse in meer info, een sample pakketje Max’s Mints of gesprek over mogelijke samenwerking? Ik hoor graag van je op floor@maxsmints.com.

 

Verderlezen? Zie de volgende artikelen: